Gekookte of zachtgekookte eieren worden in een geperforeerde mand, op de inox eierkoker beschikbaar in het accessoire gamma van Dejelin, of gewoon op de bodem van een mand gekookt.
Verwarm het toestel voor op 100°C, plaats de eieren, sluit het deksel en zet de schakelaar onmiddellijk op 80°C en verleng de kooktijd gedurende exact 8 minuten.
De ideale garing, waar het geel en het wit smeuïg blijven, ofwel op brood dat in het ei wordt gedopt, ofwel degusteert u het met een lepel. Voeg zout en peper toe naar smaak.
Opgelet, als u ze warm wil houden in de stoomkoker op 60°C onmiddellijk na de 8 minuten, moet u zeker ± 1 liter koud water in het waterreservoir gieten, om te vermijden dat het verder zou garen. Omdat de temperatuur van het toestel een bepaalde tijd nodig heeft om van 80° naar 60°C te zakken waar de eieren verder zullen garen zodat u hard gekookte eieren zal verkrijgen. Op 60°C kunnen de eieren 10 tot 15 minuten bewaard blijven zonder dat ze verder garen.
Gepocheerde eieren worden in een open schaal, of in een Pyrex kom of in een schaaltje bereid, maar vermijd dat de temperatuur van het porseleinen schaaltje de gaartijd verlengd, door de thermische inertie van de schaal. Stel de temperatuur in op 100°C gedurende 4 tot 6 minuten naargelang de gebruikte kom en het volume van het ei.
Hard gekookte eieren worden op dezelfde manier gekookt, maar gedurende 12 minuten aan 80°C, vermijd te koken op 100°C want het water in het eiwit zou kunnen verdampen en de schaal laten barste, waardoor het eiwit rubberachtig zal zijn.