Vlaams stoofvlees

Ingrediënten

  • 800 g mager rundsvlees (slager of diepvriesvlees)
  • 2 uien
  • 1 el boter
  • 20 g zwarte chocolade
  • 33 cl trappisten bier Rochefort 8
  • 40 cl kippenbouillon of ½ blokje bouillon, opgelost in 40 cl heet water
  • 1 el frambozenazijn
  • 5 jeneverbessen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje verse tijm
  • Peper en zout
  • Maïzena voor bruine saus
  • 4 of 5 aardappelen
  • 4 of 5 witloofstronken

Stappen

  1. De dag ervoor, laat de rundsstukken in het bier marineren.
  2. De dag zelf, maak uw stoomkoker klaar met 1 opzetstuk, 1 stoommand, 1 opzetstuk, 1 bain-marie bak en het deksel.
  3. Programmeer uw stoomkoker op stomen, programma «steam » op 100° gedurende 120 minuten.
  4. Zodra het geluidsignaal weerklinkt (3 korte bipjes), laat uien smelten in de boter in de bain-marie bak.
  5. Zodra de uien glazig zijn, voeg het gemarineerde rundvlees, het overschot van het bier, de bouillon, laurierblaadjes, tijm en jeneverbessen toe.
  6. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  7. Dek af met het glazen deksel en laat 2 uur garen.
  8. Ondertussen, schil en snij de aardappelen in de lengte in stukken.
  9. Verwijder de basis en de eerste blaadjes van de witloof, snij ze in de lengte in twee.
  10. Eens de kooktijd om is, schuif het bovenste opzetstuk opzij zodat u de aardappelen en de witloof in de stoommand kan doen.
  11. Programmeer nogmaals een stoomtijd, programmeer “steam” op 100°C gedurende 30 minuten
  12. Zodra de stoomtijd afgelopen is, verwijder de aromatische kruiden van de saus en voeg de frambozenazijn toe.  
  13. Dik de saus in met een beetje maïzena voor bruine sauzen.

Net voor het serveren, voeg de zwarte chocolade toe aan het stoofvlees, een beetje boter op de aardappelen en het witloof en laat dit smelten.

Ontdek onze andere recepten

Wortelsoep

Ingrediënten 400 g wortelen 1 kleine aardappel 1 gehakte ui 1 blokje groentebouillon Peper en zout naar smaak 2 kl curry poeder 100 ml kokosmelk

Lire la suite »

Gedroogde bananen

Gedroogde bananen Bereidingstijd: 15 minuten Droogtijd : 12 uur Ingrediënten Bananen Stappen Snij de bananen in schijfjes van 1 cm dik en plaats ze op

Lire la suite »

Charqui

Charqui Bereidingstijd: 15 minuten Droogtijd : 4 tot 6 uur Ingrediënten Een paar magere sneetjes rauw vlees Soja saus / Worcestershire saus/ Tomaten saus /

Lire la suite »